loader
Foto

Irninis Miricioiu

Parcursul său profesional a cuprins domenii diverse: de la religie la economie, de la medicină la folclor, de la divertisment la cultură.

 

Este producătorul și moderatorul uneia dintre cele mai longevive emisiuni difuzate la TVR3, Din arhiva TVR. Începând din 2008, emisiunea a fost difuzată neîntrerupt timp de 7 ani, pentru ca după o absență de alți 7 ani de pe micul ecran, să revină în grila TVR3 cu ediții noi, începând din toamna lui 2022.

Pentru Irninis Miricioiu, povestea televiziunii a început încă din copilărie, atunci când urmărea plină de curiozitate din spatele camerelor de luat vederi desfășurarea de forțe pe care o presupune realizarea unei emisiuni. La 19 ani devenea documentarist în redacția Jurnalului Cultural, o adevărată școală de televiziune după cum singură mărturisește. Căci acolo a învățat ABC-ul meseriei de jurnalist, ulterior devenind reporter de teren, și ce înseamnă cu adevărat o secundă. Pentru cel de acasă, pentru telespectator, o secundă nu înseamnă decât o bătaie de inimă, dar pentru omul de televiziune, o secundă poate însemna însăși viața.

A urmat Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, iar pasiunea pentru jurnalism a determinat-o să se îndrepte către o a doua facultate, Jurnalism, Comunicare și Relații Publice din cadrul Universității Spiru Haret. Și-a întregit studiile cu un master în Managementul instituțiilor media în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Parcursul său profesional a cuprins domenii diverse: de la religie la economie, de la medicină la folclor, de la divertisment la cultură, printre emisiunile la care a colaborat sau pe care le-a moderat numărându-se: Universul Credinței, Lecția pentru viitor,  Autostrada TVR, Doi care doinesc, Hai să ne întâlnim sâmbătă seară,

De-a lungul celor 20 de ani de televiziune, a parcurs aproape toate etapele profesionale:  reporter, redactor, realizator a zeci de ştiri, reportaje, documentare, moderator a sute de emisiuni, producător și prezentator de evenimente speciale printre care se numără: serile de folclor si muzică simfonică de la Cerbul de Aur, festivalurile Callatis, Cerbul de Aur Junior de la Piatra Neamt, Festivalul Medieval de la Sighisoara, Dance Masters.

Mă consider un om al schimbărilor şi poate că de aceea fiecare schimbare, oricât de radicală, a fost pentru mine un pas înainte.

Timp de 7 ani am avut parte de o provocare profesională, un proiect amplu căruia m-am dedicat în totalitate: emisiunea Din arhiva TVR, difuzată la TVR 3, care nu a fost altceva decât o încercare de a deschide cutia cu amintiri a Televiziunii Române. Fiind singura de acest gen din România,  având adevărate comori în materie de muzică, dans, teatru, poezie şi nu numai, am explorat împreună cu invitaţi de onoare (actori, muzicieni, interpreţi, regizori, realizatori, mari oameni de cultură) arhiva TVR-ului, în peste 200 de ediții. Iată că, după o pauză de 7 ani, această emisiune revine în casele oamenilor cu ediții noi, ca o nouă provocare de a continua un proiect de suflet ce încearcă, prin permanenta juxtapunere dintre trecut și prezent, să abolească timpul. Măcar în amintire sau în emoția clipei prezente,” mărturisește jurnalista.

Pasiunea sa pentru televizune a rămas neclintită, chiar dacă în ultimii ani s-a  dedicat altor proiecte care i-au adus la fel de multe satisfacții. Marketingul online a fost noua provocare profesională, a reprezentat șansa de a învăța continuu, de a merge mai departe într-un domeniu colateral care a venit ca o completare firească a pregătirii jurnalistice.

Dacă ar trebui să aleg un singur lucru din viața mea la care nu aș renunța niciodată, acela ar fi scrisul. El m-a acompaniat toată viața mea, chiar dacă în facultate scriam critică literară, ulterior am scris felurite articole, scenarii de emisiuni, postări pentru social media și orice alt tip de text a fost nevoie. La el mă întorc când mi-este greu. Este aliatul meu de nădejde și va rămâne pentru totdeauna,” mărturisește Irninis Miricioiu.

0:00 Muzica tradiţională

6:55 Imnul României

 

#TVRfolclor