Cum poate un profesor universitar și cercetător să aprofundeze tradițiile folclorice și să le facă accesibile publicului larg?
Alexandru Mica, profesor universitar doctor emerit și interpret de muzică populară, este un exemplu al felului în care cercetarea academică și pasiunea pentru folclor ne pot îmbogăți moștenirea culturală.
Studiile sale doctorale i-au oferit o perspectivă multidisciplinară asupra valorilor tradiționale.
Pe parcursul carierei sale academice, Alexandru Mica a studiat în profunzime folclorul românesc, compilând o antologie impresionantă ce cuprinde peste 500 de cântece. Această lucrare reprezintă o resursă valoroasă pentru cercetătorii și pasionații de tradiții populare.
Pe lângă activitatea academică, Alexandru Mica a transpus rezultatele cercetării sale în aparițiile televizate.
În cadrul emisiunilor precum Tezaur folcloric difuzată la TVR 1 sau În Familie de la TVR Craiova, artistul a interpretat cântece autentice, evidențiind nu doar frumusețea melodiilor, ci și istoria și semnificațiile lor.
Care sunt, însă, limitele acestui demers? Este posibil ca astfel de inițiative să mențină interesul tinerelor generații pentru tradițiile folclorice? Răspunsurile le vom regăsi în felul în care aceste valori vor fi integrate atât in producțiile de televiziune, cît și în noile medii de comunicare.
Sursa foto: Arhiva emisiunii Tezaur folcloric, TVR 1
Sursa: În familie, TVR Craiova