loader
Foto

Banatul, trăit și cântat cu har - Bogdan Firu

Un interpret ce aduce în prim-plan doina ca simbol al identității locale și reprezintă cu mândrie tradițiile muzicale ale regiunii.

 

Deși a început să cânte la vârsta de 19 ani, a reușit să obțină numeroase premii la festivaluri naționale de folclor, printre care Premiul I la Festivalul Național „Mariana Drăghicescu” și Premiul III la Festivalul „Din comoara satului”.

(w882) bogdan fir

În paralel cu activitatea artistică, Bogdan Firu a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și a absolvit Școala Populară de Arte din Timișoara.

(w882) bogdan fir

A colaborat cu diverse ansambluri și orchestre, precum Ansamblul „Banatul” din Timișoara și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău.

Artistul a avut apariții în emisiuni ale Televiziunii Române, inclusiv la îndrăgita producție „O dată-n viață” de la TVR 1, unde a cântat în duet cu Nicoleta Voica, acompaniat de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros.

De asemenea, a fost invitat în emisiuni precum „Tezaur folcloric” , „Cântec şi poveste” sau apariții în spectacole preluate de TVR.

Pasiunea sa pentru muzica tradițională bănățeană este un real prilej de bucurie pentru iubitorii de folclor autentic.

 

Sursa foto: Tezaur Folcloric, TVR TIMIȘOARA

11:00 Muzica regiunilor

*Clipuri din Arhiva TVR din toate regiunile ţării

12:00 Scena românilor (R)

/

(Reluare)
 
Maestrul Nicolae Botgros, inspirație și rafinament în muzica populară

Ce rol joacă pasiunea și perseverența în conturarea unui destin excepțional?

Păstrarea tradițiilor: interpreți ai folclorului românesc în emisiunile TVR

Când vine vorba de cântecul popular autentic, numeroși artiști și-au câștigat locul pe scena Televiziunii Române prin interpretări deosebit de ...

Alexandru Mica: „De la muzica veche ne tragem toată seva iar poporul român a început a gândi în vers și melodie”

Cum poate un profesor universitar și cercetător să aprofundeze tradițiile folclorice și să le facă accesibile publicului larg?

 

#TVRfolclor