loader
Foto

Galerie foto

Botejunea, şezătoarea, nunta – obiceiuri păstrate cu sfinţenie în Maramureş, duminică, la „Tezaur folcloric” | VIDEO

Duminică, 23 iunie, în noua ediţie „Tezaur folcloric”, Gheorghiţa Nicolae ne-a invitat să descoperim obiceiuri şi tradiţii dintr-o zonă pitorească a României, Maramureşul. De la ora 13.00, la TVR 1.

 

Tezaur folcloric

Povestea maramureşenilor a continuat la „Tezaur folcloric” duminică, 23 iunie, de la ora 13.00.

​ Ne-am bucurat să descoperim obiceiuri şi tradiţii păstrate cu sfinţenie în acea zonă pitorească a României: BOTEJUNEA – un ritual vechi de botez adus în scenă de Oana Font, care a venit cu fiul ei Amza, dar şi cu Ansamblul Izvorul Izei, coordonat de Ion Font; ŞEZĂTOAREA la Gheorghe Pop de Băseşti cu Corul Plugarii, condus de Marius Remeş şi Corul bărbătesc, din Finteuşu Mare, condus de Andrei Dragoş; NUNTA ÎN OAŞ, cu Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania din Baia Mare, publicul fiind surprins de o reală cerere în căsătorie, protagonişti: doi dintre membri acestui colectiv artistic. Toate acestea le-am urmărit duminică, 23 iunie, în noua ediţie „Tezaur folcloric”. De la ora 13.00, la TVR 1.

 

(w882)

(w882)

Au fost multe emoţii, lacrimi şi zâmbete în faţa publicului din Ţara Maramureşului… De la Botez şi până la Nunta din Oaş, spectacolul extraordinar organizat pentru a marca cei 65 de ani ai Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania a avut străluciri de Tezaur şi a bucurat inimile românilor de pretutindeni. La concertul extraordinar „Tezaur folcloric  -  Ansamblul Folcloric National Transilvania – 65 aniversar”, Sala Polivalentă „Lascar Pană” din Baia Mare a fost neîncăpătoare pentru iubitorii de cântec, joc şi port românesc, publicul primind fiecare artist cu ropote de aplauze fără sfârşit.

(w882)

(w882)

(w882)

În anul 1959 a fost înfiinţat, sub denumirea de Ansamblul de cântece şi dansuri Maramureşul, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania de azi, care s-a dezvoltat în spiritul cultivării şi promovării  valorilor naţionale autentice.

(w882)

(w882)

„Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania reprezintă o adevărată şcoală de folclor şi merită toate aprecierile şi felicitările! Mereu ştie să îşi preţuiască şi să îşi promoveze valorile”, a punctat Gheorghiţa Nicoale, prezentatoarea spectacolului la Baia Mare şi prezentatoarea emisiunii „Tezaur folcloric”, la TVR 1.

20:00 O vedeta populară (R)

*Cele mai îndrăgite vedete ale muzicii populare românești, asa cum nu i-ați mai văzut de multă vreme, sunt invitate, alături de Iuliana Tudor, să depene amintiri și să interpreteze piesele de suflet ale românilor.

*Ansamblul CIOCÂRLIA

* Margareta Clipa

Prezintă Iuliana Tudor

Realizator Elise Stan

(Reluare)

22:00 Lăutarii vechi şi noi

 
Geta Postolache: cântecul care ne unește cu tradițiile

Geta Postolache: cântecul care ne unește cu tradițiile

publicat: vineri, 27 septembrie 2024

La TVR Folclor, o celebrăm pe iubita interpretă, cea care ne dăruiește mereu lumină și speranță prin melodiile sale.

Comori țesute: o călătorie prin frumusețea costumelor din Moldova

Descoperim esența tradițiilor și simbolurilor ce definesc fiecare regiune a României, într-un periplu dedicat portului popular.

Ecoul Bucovinei într-o viață de cântec

Ecoul Bucovinei într-o viață de cântec

publicat: luni, 23 septembrie 2024

Pe 23 septembrie, Sofia Vicoveanca este sărbătorită la TVR Folclor cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 83 de ani.

 

#TVRfolclor