loader
Foto

Pe meleaguri maramureșene cu ”Cântec și poveste”

Vineri, 1 martie, la TVR 3, începând cu ora 15:00, v-am oferit un mărțișor muzical - folcloric, adus în spațiul emisiunii "Cântec și Poveste" de Ioan Pop și Grupul IZA din Maramureș.  

 

Alexandru Pugna
Cântec și poveste

Ioan Pop, căruia prietenii îi spun "Popicu", este liderul Grupului IZA din Maramureș, un grup folcloric ce și-a câștigat un prestigiu aparte, atât în țară, cât și în străinătate. Au călătorit cu muzica tradițională maramureșeană în lumea întreagă, dovedindu-se adevărați ambasadori ai spiritului românesc. "Popicu" este un instrumentist polivalent, învățând să cânte la tilincă, ceteră, braci, zongoră, dobă, drâmbă și cu vocea.

(w882)

Ideea înființării Grupului IZA a fost una extrem de inspirată, ei fiind autentici exponenți ai cântecului, jocului și portului tradițional din Maramureș. De aproximativ 18 ani, Grupul IZA are același nucleu: Anuța Pop, Voichița Tepei, Ioachim Făt, Grigore Chira și Ioan Pop.

(w882)

De-a lungul anilor, au colaborat cu cei mai valoroși rapsozi din Maramureș, pentru a da un plus de autenticitate și valoare aparițiilor din spectacole și emisiuni. Astfel, au cântat alături de Nicolae Pițiș, Pătru Godja-Pupăză, Ionu' lu' Grigore, zis Paganini, și mulți alți rapsozi bătrâni, de la care au preluat pe lângă cântările vechi, arhaice și sinceritatea, firescul și simplitatea cântării.

(w882)

Valoarea și autenticitatea lor interpretativă, l-au determinat pe regizorul Mihai Măniuțiu să-i distribuie în două piese de teatru, care s-au bucurat de mare succes ani de zile. Este vorba de "Nunta", după Cartea Genezei jucată la Teatrul Național Cluj-Napoca și "Electra", jucată la început la Teatrul "Regina Maria" din Oradea și vreo 15 ani la Teatrul Național din Sibiu.

(w882)

(w882)

Este impresionantă cartea de vizită a Grupului IZA, iar în această ediție a emisiunii "Cântec și Poveste" am descoperit darurile lor excepționale. O ediție cu adevărat de colecție, realizată pentru sufletele dumneavoastră.

(w882)

Moderator: Alexandru Pugna

Producător: Radu Anghel

 

 

 

 

11:00 Muzica regiunilor

14:00 Cântec românesc

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

„Cântec și poveste”, o ediție de colecție dedicată „Reginei cântecului popular maramureșean”

Vineri, 12 aprilie, de la ora 15:00, la TVR 3, v-am invitat să urmăriți o ediție specială a emisiunii „Cântec și Poveste”.  Am deschis ...

Vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 15:00, la TVR 3, în spațiul emisiunii "Cântec și Poveste", ați fost invitați la o întâlnire de suflet cu ...

 

#TVRfolclor