loader
Foto

Concert extraordinar „Tradiţii clujene” în „Tezaur folcloric”, la TVR1

Păstrători şi promotori ai culturii tradiţionale, clujenii ştiu să îşi cinstească valorile. Evenimentul „Tradiţii clujene în Tezaur folcloric ”, desfăşurat în acest an la Cluj-Napoca, dovedeşte acest lucru. Momente speciale ne poartă pe uliţa copilăriei şi ne întorc la rădăcini. Le urmărim în ediţiile „Tezaur folcloric” din 22 şi 29 septembrie. La TVR 1, de la ora 13.00.

 

Tezaur folcloric

Prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, la Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaş, din Cluj Napoca, managerul Adriana Irimieş a organizat evenimentul „Tradiţii clujene în Tezaur folcloric”, care a reunit echipa emisiunii „Tezaur folcloric” şi inimoșii clujeni, un public extraordinar de primitor şi generos.

Duminică, 22 septembrie, de la ora 13.00, la TVR 1, într-o nouă ediţie „Tezaur folcloric”, momente speciale ne poartă pe uliţa copilăriei şi ne întorc la rădăcini. Grupuri tradiționale şi Tezaurele Umane Vii* ale Clujului ne arată lumea satului tradiţional. Urcă pe scenă formaţii din Răchițele, Frata, Mociu, Negreni, Ceaba și Orman.

(w882)

Un moment cu totul special pe scena de la Cluj a prezentat Ana Ilca Mureşan, care a încântat inimile spectatorilor, dăruind o picătură din sufletul şi talentul ei celor prezenţi în sală. Împreună cu fiul ei, Alin şi însoţită de o formaţie tradiţională, interpreta ne va aduce cântecul de pe Dealul Feleacului în „Tezaur folcloric”, ca o continuare a tradiţiei familiei sale.

Tabloul încântator al satului românesc va fi îmbogăţit de îndrăgiţii interpreţi: Radu Ciordaş, Marius Ciprian Pop, Valeria şi Traian Ilea, Ioan Dordoi şi Felix Gălan, acompaniaţi de Orchestra Profesionistă Cununa Transilvană, condusă de Tudor Căucean.

(w882)

În 29 septembrie, de la ora 13.00, la „Tezaur folcloric”, pe TVR 1, urmărim alţi invitaţi clujeni şi interpreţi apreciaţi de public, care aduc cântecul lor în faţa telespectatorilor iubitori de frumos şi tradiţii clujene: Amalia Codorean, Maria Marcu, Florian Roșan, Marinela Zegrean, Ovidiu Purdea Someș şi Mariana Morcan.

Orchestra Profesionistă Cununa Transilvană, dirijată de Tudor Căucean, va prezenta un moment Alexandru Gruți - violonist renumit născut în Bonţida, jud. Cluj, angajat al Orchestrei Populară a Filarmonicii de Stat din Cluj - sub bagheta dirijorului Ilie Tetrade.

(w882)

Gazda evenimentului, Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, s-a transformat într-un adevărat ambasador al folclorului românesc, fiind mesager de bucurie și autenticitate în fiecare colț al lumii. Şi pe scena acestui eveniment au dovedit varietate şi autenticitate în repertoriul abordat.

„Prin aceste spectacole încercăm să aducem în casele telespectatorilor și în fața publicului iubitor de frumos, Tezaurele României care în această emisiune îşi au locul şi capătă străluciri de Tezaur”, subliniază Gheorghiţa Nicolae, prezentatoarea evenimentului şi emisiunii „Tezaur folcloric” de la TVR 1.

(w882)

*Tezaur Uman Viu este un titlul onorific acordat de Ministerul Culturii pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Este iniţiativa UNESCO şi a încurajat statele membre să creeze o metodă de recunoaștere a meșterilor tradiționali talentați.

Prezintă: Gheorghiţa Nicolae

Producător tv: Roxana Pletea Popuşoi

 

20:00 Concert / Festival folcloric

22:00 Lăutarii vechi şi noi

 
Angela Buciu, o aniversare specială la TVR Folclor

Angela Buciu, o aniversare specială la TVR Folclor

publicat: sâmbătă, 05 octombrie 2024

Vocea emblematică a Maramureșului este celebrată cu ocazia zilei sale de naștere.

Festivalul Național Concurs

Festivalul Național Concurs "Mariana Drăghicescu", desfășurat în Timișoara, a ajuns la cea de-a XXII-a ediție, continuând să celebreze tradiția ...

Scoarțele Moldovei: ghicitori, tradiții și simboluri

De-a lungul secolelor, iile și covoarele au reprezentat nu doar o expresie a creativității și meșteșugului local, ci și un mod de a conserva ...

 

#TVRfolclor