loader
Foto

Constantin Lătărețu, sărbătorit la TVR Folclor

Pe 5 septembrie, Constantin Lătărețu își celebrează ziua de naștere, iar TVR FOLCLOR marchează acest moment special cu o serie de emisiuni și ediții dedicate marelui lăutar.

 

O viață închinată cântecului

Recunoscut pentru autenticitatea și emoția pe care le aduce în fiecare interpretare, el este unul dintre cei mai iubiți și apreciați reprezentanți ai muzicii populare românești.

Născut în Runcu, județul Gorj, Constantin Lătărețu și-a început parcursul artistic de la o vârstă fragedă, învățând să cânte la vioară în mijlocul naturii, ceea ce i-a consolidat legătura cu tradițiile satului natal. După finalizarea studiilor la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani și la Liceul „Constantin Brăiloiu”, a urmat cursurile Universității „Spiru Haret” din București, absolvind în 2005 la specializarea Pedagogie Muzicală.

(w882)

Deși are o pregătire academică, Constantin preferă să fie cunoscut ca „lăutar”, un termen care reflectă mai bine spiritul muzicii tradiționale pe care o interpretează cu pasiune.

În 1999, câștigarea Marelui Premiu la Festivalul Național „Maria Tănase” i-a deschis drumul către recunoaștere națională. Repertoriul său variat include piese tradiționale gorjenești și melodii inspirate din muzica lăutărească interbelică, fiind influențat de mari artiști precum Zavaidoc.

Colaborarea cu Televiziunea Română a jucat un rol esențial în evoluția carierei sale, Lătărețu fiind adesea invitat în emisiuni de folclor.

(w882)

Printre cele mai remarcabile colaborări se numără parteneriatul cu etnomuzicologul Elise Stan, alături de care a contribuit la realizarea unor programe de succes menite să păstreze și să promoveze muzica tradițională românească.

Constantin Lătărețu este apreciat nu doar pentru sinceritatea și dăruirea cu care abordează fiecare melodie, ci și pentru capacitatea sa de a transmite emoții puternice la fiecare apariție scenică.

Devotamentul său față de muzica populară îl plasează printre cei mai dedicați susținători ai culturii românești, fiind implicat în păstrarea și transmiterea valorilor autentice către noile generații.

Pe 5 septembrie, puteți urmări emisiuni și ediții speciale dedicate lui Constantin Lătărețu pe TVR FOLCLOR.

De asemenea, puteți revedea un fragment din emisiunea „Politică și delicatețuri” pe TVR 1, sau imagini din arhivă pe pagina de Facebook a TVR Craiova

Foto: Arhiva TVR

 

 

21:00 O vedeta populară (R)

* Cele mai îndrăgite vedete ale muzicii populare românești, așa cum nu i-ați mai văzut de multă vreme, sunt invitate, alături de Iuliana Tudor, să depene amintiri și să interpreteze piesele de suflet ale românilor.

*Cununa Carpati

*Nicolae Furdui Iancu

Prezintă Iuliana Tudor

Realizator Elise Stan

(Reluare)

23:00 Lăutarii vechi şi noi

 
Liliana Laichici, vocea Banatului

Liliana Laichici, vocea Banatului

publicat: duminică, 15 septembrie 2024

Cu ocazia zilei sale de naștere, îndrăgita artistă va fi omagiată de TVR Folclor, un moment special care scoate în evidență cariera sa de succes ...

Grigore Leşe: „Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Maestrul naiului

Maestrul naiului

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Născut pe 6 aprilie 1941, Gheorghe Zamfir a devenit o figură de referință în muzica tradițională românească, cel care a dus naiul pe cele mai ...

 

#TVRfolclor