loader
Foto

Galerie foto

Costumul popular, subiect de studiu la Stanford

România, America de Nord şi Hawaii au ceva în comun: ia românească. Veşmintele tradiţionale au fost duse în gălăgia urbană a Americii de Nord, iar femeile din Hawaii îşi doresc să afle mai mult despre istoria iei noastre datorită Simonei Laiu, o pasionată cercetătoare și colecționară de textile și artă țărănească.

 

Născută la Piatra Neamț, Simona Laiu şi-a definitivat studiile cu un master în muzeologie la Amsterdam și altul în arte la Stanford, cu o teză despre costumul național românesc.

(oar_w460) Brilliant

Din 2019, Simona Laiu este co-curator la Maryhill Museum of Art din Washington, iar de numele ei se leagă expoziții de notorietate organizate la nivel internaţional, care pun în valoare elemente de identitate culturală din România şi Republica Moldova. În prezent, Simona își trăiește dorurile de România în Hawaii, iar costumele populare o ajută să croșeteze punți de legătură în comunităţile pe care le armonizează în jurul ideii de spiritualitate românească.

„Ia este armura mea de frumos și de adevăr", i-a mărturisit Simona Loredanei Negrilă, în interviul pentru  emisiunea „Brilliant”, pe care o putem urmări la TVR INFO, sâmbătă, 13 iulie, de la ora 14.30, când, alături de ele, vom porni pe urmele primului costum național al reginei Elisabeta. Simona ne va povesti şi despre cum le-a dezvăluit americanilor istoria costumului popular românesc, dar şi despre motivele cămășilor tradiționale - simboluri ancestrale, despre semnele brodate pe ii care „sunt ca poruncile lui Moise care vin de mult mai departe" sau despre nevoia diasporei de reîntoarcere la origini.

(oar_w460) Brilliant

Henri Matisse a pictat ia românească şi a făcut-o celebră în lume, Regina Maria a îmbrățișat un port pan-românesc, cu elemente din România Mare, iar pentru românca Simona Laiu „a devenit o misiune de viață să repatriez România rătăcită".

(oar_w460) Brilliant

Misiunea jurnalistei Loredana Negrilă este ca, săptămână de săptămână, să ne aducă interviuri „Brilliant”, cu inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății.

0:00 Muzică tradiţională

6:55 Imnul României

 
La mulți ani, Maria și Marin!

La mulți ani, Maria și Marin!

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

Cu ocazia zilei de 8 septembrie, cu prilejul celebrării Nașterii Maicii Domnului, TVR Folclor urează un călduros „La mulți ani!” tuturor ...

Constantin Lătărețu, sărbătorit la TVR Folclor

Constantin Lătărețu, sărbătorit la TVR Folclor

publicat: miercuri, 04 septembrie 2024

Pe 5 septembrie, Constantin Lătărețu își celebrează ziua de naștere, iar TVR FOLCLOR marchează acest moment special cu o serie de emisiuni și ...

O aniversare în acorduri tradiționale: Maria Ciobanu la TVR Folclor

Maria Ciobanu, vocea care a colorat folclorul românesc cu tonuri vibrante de autenticitate, își sărbătorește ziua de naștere pe data de 3 ...

 

#TVRfolclor