loader
Foto

Eveniment TVR Internațional: „Ziua Iei 2024”

Ziua Universală a Iei Românești, 24 iunie, a fost și anul acesta prilej de sărbătoare și petrecere într-unul dintre cele mai frumoase campusuri studențești verzi din România. V-am invitat să urmăriți emisiunea dedicată acestui eveniment la TVR Internațional vineri, 28 iunie, ora 19.30.

 

Peste 600 de persoane au participat la garden-party-ul organizat de comunitatea Universității de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din București, deopotrivă profesori și studenți, dar și invitați ai acestora din țară și din străinătate.

(w882) lorena

Expoziții de ii din toate regiunile țării, prezentări de costume și mâncare tradițională, toate într-o ambianță folclorică autentică, creată de artiști talentați precum Gabriel GORJANU GÎLEA, Lorena și Radu ADAM, Gabi DUMITRU și Irina SÂRBU și band-ul său, dar și de Ansamblul folcloric BUCUR al USAMV București.

(w882) Lorena 2

Anul acesta, la târgul etnografic de la USMAV București, alături de regiunea folclorică a Transilvaniei, reprezentată de colecțiile de ii și costume ale familiei ADAM, din Brașov, regiunea Olteniei a fost reprezentată prin colecțiile prețioase de ii, din Gorj și Mehedinți, ale artistului interpret și colecționar de artă populară, Gabriel GORJANU GÎLEA.

(w882) Gorjanu

Deși are doar 35 de ani, acesta este el însuși un tezaur viu de povești și cântece legate de familia sa, de oamenii satelor gorjene și mehedințene, dar și de fiecare obiect pe care nu doar că îl colecționează cu grijă și sfințenie.

Gabriel GORJANU GÎLEA a adus la târgul de Ziua Iei 2024 numeroase relicte etnografice, care reflectă geniul secular al țăranului român, cel care din puținul pe care l-a avut la îndemână, ajutat de natură și de Dumnezeu, și-a creat adevărate sisteme de cunoștințe și deprinderi pentru a-și face viața mai ușoară și mai frumoasă.

(w882) studenti

Un reportaj în care ați descoperit adevărate bijuterii de artă populară și surpriza acestei ediții: studenți și profesori veniți de pe întreg continentul african ca să studieze ori să predea la USAMV București, îmbrăcați în ii autentice românești.

***

Program de difuzare la TVR Internațional:

  • Vineri, 28 iunie, la ora 19.30
  • Reluări - sâmbătă, 29 iunie, ora 2.30 și duminică, 30 iunie, ora 14.30

Emisiunea EVENIMENT TVR Internațional – ZIUA IEI ROMÂNEȘTI 2024 poate fi urmărită și pe site-ul TVR, pe pagina de Facebook a TVR Internațional și pe Youtube.

***

Echipa emisiunii:

Realizator și Producător: Mihaela IAMANDEI

Director de imagine: Andrei CORUȚ

0:00 Muzica tradiţională

6:55 Imnul României

 
Festivalul internațional „Tamburaşii Câmpiei Bănăţene” la Sânnicolau Mare (II) | VIDEO

Joi, 18 iulie, de la ora 14:45, la TVR Timișoara, vă invităm să vizionați a doua parte a ediției despre Festivalul internațional „Tamburaşii ...

Nuntă tradițională din Ardeal | VIDEO

Nuntă tradițională din Ardeal | VIDEO

publicat: marţi, 16 iulie 2024

Zeci de turişti care au vizitat în weekend muzeul în aer liber „Romulus Vuia” din Hoia au avut parte de o surpriză de proporţii. O asociație a ...

Costumul popular, subiect de studiu la Stanford

Costumul popular, subiect de studiu la Stanford

publicat: vineri, 12 iulie 2024

România, America de Nord şi Hawaii au ceva în comun: ia românească. Veşmintele tradiţionale au fost duse în gălăgia urbană a Americii de Nord, ...

 

#TVRfolclor