loader
Foto

In memoriam Florentina Satmari

Florentina Satmari, una dintre marile doamne care au scris file în istoria emisiunilor muzicale din România, s-a stins din viaţă.

 

Absolventă a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” - secţia canto clasic, Florentina Satmari şi-a început drumul în lumea Televiziunii Române în anul 1972, la Redacţia Formaţii Muzicale, în calitate de corist. Pe parcursul carierei sale, Florentina Satmari a fost asistent artistic şi redactor în Televiziunea Română. În timp, la sugestia şi sub îndrumarea lui Tudor Vornicu, a ajuns să producă cele mai îndrăgite programe de muzică populară românească.

Televiziunii Române i-a dedicat mai bine de trei decenii adăugând prin programele realizate încă o pagină valoroasă în Arhiva de Aur a TVR, prin profesionalism şi autenticitatea emisiunilor de folclor dar şi a numeroaselor tinere talente descoperite.

Florentina Satmari a realizat împreună cu Paul Urmuzescu producţii precum „De la Allhambra la Tănase”, emisiuni despre creaţiile marilor compozitori, s-a implicat în organizarea Festivalurilor „Crizantema de Aur” de la Târgovişte şi „Maria Tănase” de la Craiova, precum şi filme cu mari interpreţi de muzică populară: „Roata vieţii” cu Maria Dragomiroiu, „Hai neică prin Teleorman” cu Floarea Calotă, „Omule, cântecul meu” cu Ion Dolănescu.

(oar_w460) Florentina

Deşi îndrăgostită de televiziune, Florentina Satmari nu a renunţat definitiv la cântat, urcând pe scene internaţionale, în turnee organizate în Europa şi Asia.

In memoriam, TVR FOLCLOR a difuzat pe 15 februarie 2024, de la ora 20.00, emisiunea „De drag şi voie bună”, realizată de Florentina Satmari, iar TVR 1 a programat pentru sâmbătă, 17 februarie, de la ora 23.00, „Antidot la uitare".

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

 

21:00 Scena românilor

*Serie de festivaluri/concerte/concursuri din întreaga ţară, atât noi, cât şi din Arhiva TVR;

*Clipuri

23:00 Cu lăutarii după mine

* Muzica lautareasca, de petrecere, de pahar

 
Ion Ghițulescu: „Folclorul este hrana mea de toate zilele”

Cu o carieră artistică de peste 55 de ani, construită prin muncă și pasiune, a devenit un simbol al muzicii populare autentice.

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Valentin Grigorescu: „Cântecul popular apropie generațiile și le unește sufletele”

Îndrăgitul interpret de muzică populară din județul Argeș are o poveste de viață aparte: înainte de a-și dedica viața cântecului, a lucrat ca ...

 

#TVRfolclor