Irina Loghin, una dintre cele mai emblematice voci ale folclorului românesc, și-a dedicat întreaga viață păstrării și promovării valorilor tradiționale românești.
Născută la 19 februarie 1939 în localitatea Gura Vitioarei, județul Prahova, Irina Loghin a crescut într-o familie de oameni simpli, dar iubitori de tradiții. Încă din copilărie, a fost înconjurată de cântece populare, care i-au fost insuflate de părinți și de comunitatea în care a trăit. „Am crescut cu muzica populară în suflet. Încă de mică, cântam la toate sărbătorile din sat, iar oamenii mă încurajau să îmi urmez talentul,” își amintește artista.
Debutul său oficial a avut loc la începutul anilor ’60, când a fost remarcată de mari personalități ale muzicii populare românești. În scurt timp, a devenit solistă a Ansamblului „Ciocârlia”, un loc unde și-a desăvârșit arta și unde a cunoscut consacrarea. „Anii petrecuți la Ciocârlia au fost esențiali pentru formarea mea ca artist. Acolo am învățat ce înseamnă cu adevărat să slujești folclorul,” spunea Irina Loghin.
Cariera sa a cunoscut o ascensiune rapidă, Irina Loghin devenind în scurt timp una dintre cele mai iubite interprete de muzică populară din România. A cântat pe cele mai mari scene ale țării și a fost invitată să participe la numeroase festivaluri internaționale, unde a dus cu mândrie folclorul românesc.
“Irina Loghin nu este doar un artist care și-a conservat iubirea publicului timp de șase decenii, este o femeie modernă, cu valori despre care astăzi se scriu cărți motivaționale, principii și obiceiuri pe care ea le resprectă din instinct și o mare și prea puțin știută sensibilitate și intuiție feminină. O mamă care și-a crescut cei doi copii fără niciun ajutor, un artist care a dus cochetăria și respectul pentru public la maxim (niciodată, nici măcar la nunți sau botezuri) nu mergea să cânte fără echipa ei de lumină și sonorizare, un om atât de iubit încât în anii în care a fost în dizgrația comunistă umplea câmpuri de oameni care veneau s-a asculte”, a spus Irina Păcurariu, realizatoarea emisiunii „Rețeaua de idoli”, unde artista a fost invitată.
http://www.tvr.ro/irina-loghin-mama-nu-m-a-laudat-niciodata-tata-sim-eam-ca-se-bucura_30425.html
De-a lungul anilor, Irina Loghin a înregistrat sute de cântece, multe dintre ele devenind adevărate hituri ale muzicii populare românești. „Cine-a pus cârciuma-n drum” și „Mi-am pus busuioc în păr” sunt doar două dintre melodiile care au rămas în inimile românilor și care sunt cântate cu drag la orice petrecere.
Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de carieră, le-a oferit telespectatorilor un recital de excepție, presărat cu amintiri dragi, dezvăluiri, emoții, lacrimi şi surprize la Gala „Irina Loghin – 60”, o reîntânire festivă la emisiunea „Drag de România mea!”, ce a avut loc în urmă cu trei ani.
http://www.tvr.ro/gala-irina-loghin-60-reintalnire-festiva-la-drag-de-romania-mea_32934.html
Viața personală a Irinei Loghin s-a împletit întotdeauna armonios cu cariera sa. Căsătorită cu sportivul Ion Cernea, campion la lupte greco-romane, au împreună doi copii. „Familia este echilibrul meu. Oricât de obositoare ar fi fost turneele, știam că acasă mă așteaptă liniștea și iubirea lor,” mărturisea artista.
Astăzi, la vârsta de 85 de ani, „Regina muzicii populare românești” rămâne o figură reprezentativă a peisajului muzical autohton. Continuă să cânte și să fie o prezență activă în viața culturală a țării, fiind invitată frecvent la emisiuni și spectacole. „Nimic nu mi se pare greu în viața acesta și nu există să nu se poată să rezolv, așa ne-au educat părinții noștri”, a declarat Irina Loghin în emisiunea „Rețeaua de idoli”, la Televiziunea Română.
Foto și info: arhiva TVR