loader
Foto

Maestrul naiului

Născut pe 6 aprilie 1941, Gheorghe Zamfir a devenit o figură de referință în muzica tradițională românească, cel care a dus naiul pe cele mai mari scene ale lumii.  

 

Pe acordurile artistului, Robert De Niro a scris istorie în „Once Upon a Time in America”

Cu o carieră ce depășește șase decenii, el a reușit să extindă posibilitățile acestui instrument, transformându-l într-un simbol recunoscut la nivel mondial. A lansat peste 250 de albume, vânzând mai mult de 120 de milioane de discuri, realizări ce i-au adus 120 de discuri de aur și platină, confirmându-i statutul de artist de top.

(w882)

Pe lângă succesul în muzică, el a avut o contribuție semnificativă și în industria filmului. În anul 1972, a fost invitat să participe la coloana sonoră a comediei franțuzești „Le Grand Blond avec une chaussure noire” (Marele blond cu un pantof negru), un succes major al regizorului Yves Robert.

În anul 1975, muzica sa a acompaniat filmul australian de succes „Picnic at Hanging Rock”, iar în România a compus pentru documentarul „Brâncuși și mănăstirile Moldovei”.

Colaborările internaționale au continuat, iar în anul 1984 a contribuit la faimoasa coloană sonoră a filmului „Once Upon a Time in America”, regizat de Sergio Leone, avându-i pe Robert De Niro și James Woods în rolurile principale, dar și la cunoscutul film „Karate Kid”.

Un moment important în cariera sa recentă a avut loc în anul 2019, când acesta a oferit un spectacol de excepție în cadrul Festivalului Internațional Cerbul de Aur, intitulat „Zbor de ciocârlie”. Acest eveniment, transmis live pe toate canalele TVR, a fost un omagiu adus naturii, transpus în sunetele magice ale naiului.

Cu ocazia aniversării sale de 80 de ani, în aprilie 2021, Gheorghe Zamfir a oferit un interviu în exclusivitate pentru TVR, realizat de Iuliana Tudor. Această destăinuire emoționantă a oferit publicului telespectator ocazia de a afla detalii inedite din viața și cariera sa.

(w882)

Îl puteți revedea de asemenea în emisiunea Tezaur Folcloric.

Gheorghe Zamfir rămâne un adevărat ambasador al muzicii, reușind să transforme sunetele autentice ale naiului într-un limbaj universal. Fie că este vorba de spectacolele sale memorabile, de contribuțiile sale cinematografice sau de interpretările sale, a reușit să ducă mai departe esența culturii românești.

Maestrul este, fără îndoială, o sursă nesecată de inspirație și mândrie pentru toate generațiile!

SURSA: TVR, gheorghezamfir.ro

14:00 Cântec românesc

18:00 Vatra muzicală

 
Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

Portul tradițional românesc este o expresie a creativității și identității naționale, iar ia ocupă un loc central în acest context. Mai mult ...

Valeria Arnăutu, la „Cântec și poveste”

Valeria Arnăutu, la „Cântec și poveste”

publicat: marţi, 17 septembrie 2024

În această ediție ”Cântec și poveste” am ajuns pe meleaguri bănățene însoțiți de povestea interpretei Valeria Arnăutu, cunoscută și îndrăgită ...

Liliana Laichici, vocea Banatului

Liliana Laichici, vocea Banatului

publicat: duminică, 15 septembrie 2024

Cu ocazia zilei sale de naștere, îndrăgita artistă va fi omagiată de TVR Folclor, un moment special care scoate în evidență cariera sa de succes ...

 

#TVRfolclor