loader
Foto

Maestrul Nicolae Botgros

”Aveam vreo opt anișori..., poate nouă ani de zile, iar toba aia m-a făcut pe mine om...Nicolae Botgros din ziua de astăzi. M-a marcat atât de mult fiindcă această tobă am dus-o în spate și m-a chinuit sau mai bine zis ne-am chinuit reciproc vreo câțiva ani buni.”

 

Maestrul Nicolae Botgros s-a născut în 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul (Republica Moldova), într-o familie de lăutari. La început s-a arătat a fi pasionat de tobă, dar apoi a renunțat la ea pentru vioară. Însă experiența din copilărie, când a descoperit că este fascinat de tobă, l-a marcat profund. El își amintește cu bucurie dragostea pentru ritm și plăcerea de a experimenta:

”de multe ori tata pleca la nunți, așa era tradiția la noi, când plecau la nunți de acasă se adunau toți lăutarii la el în ogradă, …eu mă uitam numai la tobă, nu știu de ce, îmi plăcea foarte mult ritmul tobei. La noi în sat se bătea mult toba, am avut toboșari foarte buni, Dumnezeu să-i odihnească, mă uitam cu ochii numai pe ei. Sigur că tata a observat lucrul ăsta. Când veneau de la nuntă muzicanții, toboșarul lăsa toba la noi acasă și cât tata dormea eu ciocăneam acolo cât îmi plăcea mie.” (extras din interviul  Destine ca-n filme, Nicolae Botgros – un nume de legendă, 2016)

Prima orchestra pe care Nicolae Botgros a dirijat-o a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. Iar în 1973, devenea violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.

Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filarmonicii de Stat din Moldova de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, iar în 1978 violonistul Nicolae Botgros prelua conducerea ei.

Pe parcursul a 46 de ani, de când maestrul Nicolae Botgros se află la pupitrul dirijoral, orchestra „Lăutarii” a susţinut mii de spectacole de mare rezonanţă în toată Moldova, dar şi pe cele mai prestigioase scene din toată lume – Grecia, Italia, Germania, Franţa, Turcia, Danemarca, SUA, Austria, Mongolia. Fiind probabil cea mai apreciată orchestră de muzică populară din întreg spaţiul românesc, a participat la prestigioase manifestări cultural-artistice la nivel de stat, la serate de creaţie ale distinşilor artişti, în emisiuni de mare popularitate şi zeci de festivaluri regionale. (Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii” https://moldovaconcert.md/)

foto: arhiva TVR Moldova și TVR Craiova

 

19:00 Popasuri folclorice

*Emisiune de folclor

20:00 Concert / Festival folcloric

 
Liliana Laichici, vocea Banatului

Liliana Laichici, vocea Banatului

publicat: duminică, 15 septembrie 2024

Cu ocazia zilei sale de naștere, îndrăgita artistă va fi omagiată de TVR Folclor, un moment special care scoate în evidență cariera sa de succes ...

Grigore Leşe: „Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Maestrul naiului

Maestrul naiului

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Născut pe 6 aprilie 1941, Gheorghe Zamfir a devenit o figură de referință în muzica tradițională românească, cel care a dus naiul pe cele mai ...

 

#TVRfolclor