loader
Foto

Mare sărbătoare... la Baia Mare, pentru cei 65 de ani ai Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania! Concertul extraordinar de aniversare se vede la „Tezaur folcloric” | VIDEO

Gheorghiţa Nicolae ne invită să ne bucurăm de bogăţia Ţării Maramureşului în ediţiile de primăvară ale emisiunii „Tezaur folcloric”, la TVR 1. Din 31 martie, duminica, de la ora 13.00.

 

Tezaur folcloric

3 zile pline de emoţii, de lacrimi şi zâmbete, pentru a aduce în faţa publicului toată bogăţia Ţării Maramureşului! De la Botez şi până la Nunta din Oaş şi Ţara Lăpuşului, de la baladă şi până la Învârtită şi Tropotită, de la „Floarea de colţ” a lui Ducu Bertzi şi până la „Mociriţa” Angelei Buciu, interpretată în acest concert de AMI, evenimentul prin care Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania a sărbătorit 65 de ani de existenţă a bucurat inimile maramureşenilor şi nu numai. Sala Polivalentă „Lascar Pană” din Baia Mare a fost neîncăpătoare pentru iubitorii de cântec, joc şi port românesc, publicul primind fiecare artist cu ropote de aplauze fără sfârşit.

(w882)

Întregul eveniment poate fi urmărit la TVR 1, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, începând cu 31 martie.

(w882)

„Muncă, pasiune, dăruire, sacrificiu şi devotament a demonstrat Iuliana Dragoş nu numai în aceste 3 zile extraordinare, ci de-a lungul colaborării cu echipa emisiunii Tezaur folcloric şi cu Televiziunea Română.  Ştie să îşi respecte înaintaşii, dar şi să îi sprijine pe tineri, să le dea aripi şi încredere, ştie să creeze proiecte unice şi pline de valoare. Felicitări Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania şi managerului Iuliana Dragoş, felicitări artiştilor, grupurilor şi ansamblurilor invitate, precum şi băimărenilor, pentru că ştiu să îşi preţuiască valorile şi să le susţină!”, a subliniat Gheorghiţa Nicolae, prezentatoarea emisiunii „Tezaur folcloric”, de la TVR 1.

(w882)

Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania a fost înfiinţat în anul 1959, sub denumirea Ansamblul de cântece şi dansuri Maramureşul, iar azi, se dezvoltă în spiritul cultivării şi promovării valorilor naţionale autentice, fiind o adevărată şcoală de folclor, o carte în care fiecare pagină este scrisă cu trudă şi sacrificiu de reprezentanţi de marcă din domeniul folclorului.

(w882)

În prima seară, patru ansambluri folclorice şi-au dat mâna într-un regal folcloric: Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul Junii Sibiului (manager Silvia Macrea), Ansamblul Folcloric Profesionist Busuiocul, din Bacău (manager Liliana Vlase), Ansamblul Artistic Profesionist Constantin Arvinte de la Iaşi (manager Petre Şuşu) şi Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania din Baia Mare (manager Iuliana Dragoş), alături de Angela Buciu, Dumitru Dobrican, Florentina şi Petre Giurgi, dar şi de cei care au reprezentat generaţia de aur a ansamblului, veniţi acum de aproape sau de departe. Momentele prezentate au scos în evidenţă fiecare zonă folclorică în parte, cu specificul şi tradiţiile ei. Gazda serii a fost Gheorghiţa Nicolae, perezentator „Tezaur folcloric”.

(w882)

(w882)

Povestea celor 4 subzone ale Maramureşului (Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Maramureşului şi Ţara Codrului), spusă cu măiestrie şi naturaleţe de Măriuca Verdeş, o interpretă şi culegătoare de folclor din zona Maramureşului, a bucurat publicul în a doua seară. Partener de prezentare i-a fost băimăreanul Mihai Morar. Grupuri tradiţionale şi mari artişti din minunatul colţ de ţară ne-au purtat, cu gândul şi sufletul, pe uliţele copilăriei şi ale satului tradiţional: Paula Seling, AMI, Ducu Bertzi, Grigore Leşe, Muguraşii Maramureşului, Ansamblul Izvorul Izei, Coconii Maramureşului, Ansamblul Ţibleşul, şi bineînţeles, gazda evenimentului, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania (coregrafi Lavinia Paşca şi Dani Bota), orchestra condusă de Eduard Albina.

(w882)

(w882)

Iar ultima seară a fost seara tinereţii fără bătrâneţe a cântecului maramureşan. Tineri interpreţi, alături de nume celebre din această zonă folclorică au emoţionat publicul cu repertoriul ales, dar şi cu sinceritatea interpretării, aducând în prim plan cântece din repertoriul personal. Şi de această dată, gazdă a fost Gheorghiţa Nicolae.

Urmărim cele mai frumoase momente ale concertului extraordinar „Tezaur folcloric - Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania – 65 ANVERSAR” duminica, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric”, la TVR 1.

23:00 Cu lăutarii după mine

* Muzica lautareasca, de petrecere, de pahar

0:00 Muzica tradiţională

 
Ion Ghițulescu: „Folclorul este hrana mea de toate zilele”

Cu o carieră artistică de peste 55 de ani, construită prin muncă și pasiune, a devenit un simbol al muzicii populare autentice.

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Valentin Grigorescu: „Cântecul popular apropie generațiile și le unește sufletele”

Îndrăgitul interpret de muzică populară din județul Argeș are o poveste de viață aparte: înainte de a-și dedica viața cântecului, a lucrat ca ...

 

#TVRfolclor