Istoria carierei sale profesionale își are începuturile în satul Călieni, județul Vrancea, unde folclorul și datinile străvechi i-au modelat sufletul încă din pruncie
Crescută într-o familie simplă, dar profund legată de tradiție, ea și-a manifestat de timpuriu dragostea pentru cântecul popular.
De mic copil, farmecul muzicii vrâncene a atras-o ca un fir nevăzut spre lumea folclorului, determinând-o să urmeze studiile la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București.
După absolvire, și-a dedicat cariera promovării și păstrării autenticității cântecului popular, devenind profesoară la Școala Populară de Artă din Focșani, unde a format tineri interpreți.
S-a alăturat Ansamblului Folcloric Profesionist „Țara Vrancei”, unde a fost nu doar solistă, ci și director, contribuind astfel la conservarea și promovarea tradițiilor vrâncene.
O prezență apreciată în ediții de colecție produse de Televiziunea Română, a fost invitată în emisiuni de referință precum Tezaur folcloric, unde a adus în prim-plan frumusețea repertoriului popular autentic din Vrancea.
Printre aparițiile sale notabile se numără și participarea la Chișinău, la evenimentul TVR Iași 25, un omagiu adus patrimoniului cultural românesc, eveniment reluat ulterior în cadrul emisiunii Cântec şi poveste: “TVR Iaşi 25” la Chişinău.
Sursa foto: captură ecran YouTube emisiunea Tezaur Folcloric, TVR 1
Sursa: Arhiva TVR.
http://iasi.tvr.ro/si-atunci-cand-tac-sufletul-meu-canta-maria-murgoci_6577.html invitata emisiune