loader
Foto

„Mărturisire” - Concert aniversar dedicat maestrului Grigore Leşe, în direct la TVR 3

Miercuri, 21 februarie, de la ora 19.00, în direct la TVR 3, am fost invitaţi la Ateneul Român, la concertul „Mărturisire”.

 

Grigore Leşe

„Am trăit și trăiesc între muzică și cuvânt, iar puterea mea este horea”, spune profesorul şi artistul Grigore Leşe în pragul aniversării de 70 de ani. Miercuri, 21 februarie, de la ora 19.00, în direct la TVR 3, suntem invitaţi la Ateneul Român, la concertul „Mărturisire”, un eveniment aniversar dedicat maestrului Grigore Leşe. Considerat unul dintre cei mai iubiți artiști de muzică tradițională românească, din zona Țării Lăpușului, repertoriul său este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului. Producători TVR, Sînziana Miloşoiu şi Ştefan Stănescu.

Spectacol complex, „Mărturisire” va reuni aspecte relaționate cu muzica, logosul și spiritualitatea tradițională, într-un ansamblu sonor și ideatic original, în care Grigore Leșe va interacționa artistic cu invitatul său, teologul Radu Preda. Desprespre muzica sa, întâlnirea de la Ateneul Român, dar şi despre tradiţii şi autenticitate, a vorbit Grigore Leşe într-un interviu.

„Rep: Daca ar fi să exprimați în cuvinte, care ar fi „Marturisirea” artistului Grigore Leșe la împlinirea vârstei de 70 de ani?

Grigore Leşe: Am trăit și trăiesc între muzică și cuvânt, iar puterea mea este horea. Mi-a fost durere, iubire, vindecare. Trăiesc prin hore și pentru hore. Cu cât îmbătrânesc, horile mi se așază mai bine în suflet și în glas. Pe 21 februarie, la Ateneul Român, vi le voi dărui.

Rep: Ce pregătiți publicului în Concertul „Mărturisire”?

Grigore Leşe: În poveste îmi va fi alături teologul Radu Preda. Iar povestea va fi despre drum și călătorie, despre întâlnirea lumilor prin structuri muzicale arhetipale, despre evocări, plata vămilor, mitologie și simbol, istorie și memorie colectivă, despre vreme și trecere.

Rep: Muzica și emisiunile dumneavoastră vorbesc despre tradiții. Ce mai înseamnă astăzi tradiţiile şi autenticitatea în România?

Grigore Leşe: Ce înseamnă peste tot în lume: oglinda neamului și oglinda fiecăruia dintre noi.

Rep: Cum pot fi păstrate, în contextul actual, valorile autentice ale folclorului românesc? Cât de receptive mai sunt generațiile tinere la ceea ce ține de tradiții?

Grigore Leşe: Despre autentic și autenticitate este poveste lungă. Tinerii sunt receptivi dacă li se comunică în limbajul lor sau dacă simt că o poveste este adevărată. Vorbesc despre tinerii care au deschidere spre lucrurile profunde, spirituale, care își pun întrebări și care caută răspunsuri”.

În fiecare sâmbătă, de la ora 21:00,  Grigore Leşe ne aşteaptă în emisiunea ”Drumul lui Leșe”, la TVR 3, cu invitaţi din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri sau lăutari. „Drumul lui Leşe” îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

(w882)

 

0:00 Muzica tradiţională

6:55 Imnul României

 
Ion Ghițulescu: „Folclorul este hrana mea de toate zilele”

Cu o carieră artistică de peste 55 de ani, construită prin muncă și pasiune, a devenit un simbol al muzicii populare autentice.

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Valentin Grigorescu: „Cântecul popular apropie generațiile și le unește sufletele”

Îndrăgitul interpret de muzică populară din județul Argeș are o poveste de viață aparte: înainte de a-și dedica viața cântecului, a lucrat ca ...

 

#TVRfolclor