loader
Foto

Ne umplem sufletul cu „Cântec şi poveste”. Emisiunea de folclor realizată alternativ de echipele Studiourilor Teritoriale TVR se vede la TVR 3 şi TVR Folclor

Suntem făcuţi din „Cântec şi poveste”. Iar cântecul românesc din fiecare zonă a ţării şi povestea lui, descoperită de realizatorii TVR, se ascultă şi se simt în emisiunea „Cântec şi poveste”, de la TVR 3. În curând, şi la TVR Folclor.

 

Cântec și poveste

Folclorul face parte din cultura populară şi e rădăcina neamului nostru. De aceea, în emisiunea „Cântec și poveste”, realizată în fiecare zi a săptămânii de unul dintre studiourile teritoriale ale TVR, povestea începe de la rădăcina cântecului, care este „descifrat” şi completat apoi cu istorii adevărate despre interpreţi consacraţi, ansambluri folclorice, coregrafi renumiţi şi formaţii instrumentale. Toate acestea sunt aduse în faţa publicului folosind Arhiva TVR, iar muzica live răsună din cele cinci studiouri locale ale TVR.

Realizatorul Ioan Cristian Țăran ţine aproape telespectatorii la... un cântec și la o poveste, la TVR Târgu Mureş şi TVR 3

Lunea, de la ora 15.00, emisiunea „Cântec și poveste”, realizată de echipa studioului din Târgu-Mureș, propune iubitorilor de folclor întâlniri cu invitați de valoare, care au demonstrat că promovează valorile autentice ale culturii tradiționale. Tematica diversă, folosirea materialelor inedite din arhiva intepreților de muzică populară, frumuseţea şi unicitatea fiecărei regiuni, includerea în sumarul emisiunilor a evenimentelor folclorice inedite sunt câteva dintre argumentele la care realizatorul Ioan Cristian Țăran și producătorul Vasile Braic apelează pentru a-i ţine aproape pe telespectatori, la... un cântec și la o poveste.

(w882)

De-a lungul timpului, ediţia „Cântec și poveste” realizată Studioul TVR Târgu-Mureș a adus în atenția telespectatorilor nume de referință ale folclorului românesc din Ardeal: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Ionuț Fulea, Maria Lia Bologa, Ciprian și Mihaela Istrate și mulți alții. „Mai mult sau mai puțin celebri, toți vin în fața telespectatorilor cu poveștile lor... Printre cele mai impresionante poate fi amintită și povestea Inei Todoran, o tânără solistă originară din Blaj care a ajuns, în scurt timp, un nume important în muzica populară din această zonă. Nu a vrut să renunțe la profesia de medic, chiar dacă ar fi putut trăi doar din muzică. A vrut să vindece boli, dar și să aline, prin cântec, durerile sufletului”, ne povesteşte producătorul Vasile Braic.

Coralia Costea, o solistă din zona Târnavelor, are, în curtea casei, un împresionant muzeu țărănesc, cu mii de exponate, în special costume populare. Ideea i-a venit după ce colindat pe la țară în căutarea unei cămăși autentice, vechi, pentru o înregistrare de muzică populară. Astfel a ajuns și un apreciat etnograf...

(w882)

„Povești interesante au și soliștii care și-au dedicat o bună parte din viață formării tinerilor interpreți. Leontina Fărcaș, în Alba, Dorina Oprea, în Mureș sau Livia Harpa, în Harghita - sunt doar câteva exemple de artiști care au instruit sute de tineri talentați. Mulți au ajuns acum artiști cu nume. Poveștile, cântecele și... poveștile cântecelor continuă la „Cântec și poveste!”, ne asigură Vasile Braic.

Prezintă: Ioan Cristian Țăran

Producător: Vasile Braic

„Cântec şi poveste”, de la TVR Iaşi – în fiecare zi de marţi, de la ora 15.00, la TVR 3

(w882)

Proiectul „Cântec şi poveste”, realizat, de la TVR Iaşi, de Horia Gumeni, are ca idee centrală predarea ştafetei de la interpreţii consacraţi către ansamblurile de amatori care duc tradiţia mai departe. „Ne propunem promovarea ansamblurilor de amatori din zona rurală sau localităţi mici, aflate sub îndrumarea unei vedete îndrăgite a folclorului românesc. Astfel tinerii din vatra satului devin păstrătorii valorilor autentice şi garanţia că acestea vor fi transmise peste generaţii”, explică realizatorul.

(w882)

În noul sezon, emisiunea dorește să fie o rampă de lansare (sau de confirmare artistică) pentru ansamblurile de amatori, precum şi o mini-monografie a locului din care acestea provin. Bogăţia  subzonei etnofolclorice, repertoriul, dar şi respectarea specificului costumelor şi obiceiurilor se regăsesc în ediții speciale în care invitaţii îşi povestesc parcursul artistic, dar şi proiectele în derulare. „Intenţionăm să realizăm şi ediții dedicate ansamblurilor de români din zonele istorice ale Moldovei, respectiv din Republica Moldova şi Cernăuţi”, ne mai dezvăluie producătorul Horia Gumeni.

(w882)

(w882)

Prezintă: Laura Lucescu

Producător: Horia Gumeni

Nume reprezentative ale folclorului oltenesc și tineri valoroși se destăinuie la „Cântec şi poveste”, de la TVR Craiova – miercurea, de la ora 15.00, la TVR 3

Şi TVR Craiova promovează valorile tradiționale românești! Interpreți consacrați, tineri talentați, dansatori și coregrafi vin în casele telespectatorilor în fiecare zi de miercuri, de la ora 15.00, la TVR 3.  Realizată de Laura Constantinescu, emisiunea „Cântec și poveste” ne descoperă poveştile de dincolo de cântec ale interpreţilor consacraţi, ansamblurilor folclorice, dar şi ale tinerilor aflați la început de drum din zona Olteniei, dar și evenimente folclorice locale.

(w882)

Cântec și poveste găzduiește artiști care au petrecut o viață pe scena cântecului popular românesc, care au impresionat de-a lungul anilor cu glasurile inconfundabile, acuratețea repertoriului și eleganța scenică (Vasilica Dinu, Maria Loga, Gheorghe Roșoga), dar și tineri talentați, care duc mai departe frumusețea cântecului popular oltenesc, tineri atașați de lumea satului, de obiceiurile și tradițiile românești, pe care le readuc la lumină cu emoție ori de câte ori au ocazia. Printre aceştia, Ștefania Strejescu, Liviu Olteanu, Marian Medregoniu.

(w882)

Maria Loga

(w882)

Marian Medregoniu

De asemenea, la Cântec și poveste prezentăm evenimente folclorice care sunt o rampă de lansare pentru tinerii interpreți, spectacole și festivaluri prin care promovăm cântecul, jocul și portul popular românesc”, a povestit Laura Constantinescu, producător şi prezentator al emisiunii.

(w882)

Producător/prezentator: Laura Constantinescu

Redescoperim importanța muzicii instrumentale, odinioară preferată în evenimentele ce marcau viața omului de la naștere la „Marea Trecere”. De la TVR Timișoara - în fiecare joi, ora 15.00, la TVR 3!

Sub acelaşi generic „Cântec şi poveste”, joii, de la ora 15.00, la TVR 3 descoperim poveștile de dincolo de cântec ale interpreților de muzică populară, redescoperim importanța muzicii instrumentale care odinioară ocupa primul loc în evenimentele ce marcau viața omului de la naștere la „Marea Trecere”.

În ediţia realizată săptămânal de TVR Timişoara, „Cântec și poveste” ne aduce în prim plan şi spectacole tematice puse în scenă de ansambluri folclorice din Banat și din țară, festivaluri concurs de muzică populară, evenimente cultural - educaționale desfăşurate în şcoli, muzee, sate și chiar spații neconvenționale.

„Pe firul istoriei, mergem și la păstrători ai tradițiilor, folosind Arhiva TVR”, precizează Felicia Stoian, realizator şi prezentator al ediţiei de la Studioul TVR Timişoara.

(w500)

TVR Cluj păstrează „tezaurul scump al folclorului românesc” în emisiunea „Cântec şi poveste” – de văzut vineri, ora 15.00, la TVR 3

Despre muzica populară românească, George Enescu spunea că „formează un ansamblu impunător, un tezaur scump...”, iar față de acest TEZAUR, avem o importantă obligație: aceea de a-l salva, proteja și promova, astfel încât aceste valori să rămână vii și să bucure sufletele românilor, așa cum s-a întâmplat de-a lungul veacurilor...  „Tocmai acesta este şi rostul emisiunii „Cântec și poveste", care îi promovează pe adevărații slujitori ai cântecului popular românesc, într-o emisiune în care cântecele și povestea drumului parcurs de interpreții invitați se împleteşte, firesc, cu bucurii și emoții, cu nostalgii și proiecte de viitor. Nu sunt uitate nici datinile, obiceiurile, festivalurile și spectacolele de folclor autentic românesc, care sunt reflectate în ediții speciale ale acestei îndrăgite emisiuni”, detaliază Alexandru Pugna, prezentatorul emisiunii.

(w500)

Fiecare dintre Studiourile Teritoriale ale SRTv caută să aducă în fața telespectatorilor emisiuni inspirate, cu rubrici atrăgătoare, care înseamnă tot atâtea surprize plăcute pentru telespectatorii iubitori de cântec popular. Un astfel de exemplu este rubrica „Restituiri”, parte a emisiunii rerealizate de TVR Cluj, „care readuce în fața telespectatorilor portrete folclorice ale unor mari interpreți ardeleni plecați pe drumul veșniciei, dar care au lăsat în filmoteca de aur a TVR o bogăție fără seamăn de cântece tradiționale”, adaugă Alexandru Pugna. Emisiunea „Cântec și poveste” și-a câștigat de ani mulți un public numeros și locul cuvenit printre cele mai îndrăgite emisiuni de folclor ale Televiziunii Române.

(w882)

Prezintă: Alexandru Pugna

Producător: Radu Anghel

Emisiunea unde descoperim poveştile de dincolo de cântec şi în care muzica populară se cântă live va fi în curând şi la TVR Folclor. La fiecare ediţie, ne bucurăm să descoperim şi tânăra generaţie de interpreţi şi dansatori, care duc mai departe tradiţiile acestui popor, asigurând astfel ideea de continuitate.

 

19:00 Popasuri folclorice

*Emisiune de folclor

20:00 Concert / Festival folcloric

 
Liliana Laichici, vocea Banatului

Liliana Laichici, vocea Banatului

publicat: duminică, 15 septembrie 2024

Cu ocazia zilei sale de naștere, îndrăgita artistă va fi omagiată de TVR Folclor, un moment special care scoate în evidență cariera sa de succes ...

Grigore Leşe: „Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Maestrul naiului

Maestrul naiului

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Născut pe 6 aprilie 1941, Gheorghe Zamfir a devenit o figură de referință în muzica tradițională românească, cel care a dus naiul pe cele mai ...

 

#TVRfolclor