loader
Foto

Nicolae Furdui Iancu, ardeleanul care a unit inimile românilor

O voce marcantă a cântecului românesc este sărbătorită la TVR FOLCLOR

 

Născut pe 26 octombrie 1955, în comuna Sohodol din Munții Apuseni, Nicolae Furdui Iancu rămâne un simbol al cântecelor strămoșești, pe care le-a îmbogățit cu vocea și sufletul său de ardelean. A purtat întotdeauna cu mândrie moștenirea culturală a zonei sale natale.

Străbunii săi, locuitori ai acestor ținuturi, sunt descriși de artist ca oameni harnici, hotărâți, cu un profund respect pentru muncă și proprietate. „Moțul este legat de pământ și tocmai de aceea viața aici nu este ușoară”, mărturisea Furdui Iancu într-un interviu cu Irina Păcurariu pentru emisiunea „Rețeaua de idoli”.

(w882) nicole fur

Cariera sa a început devreme, la doar 17 ani, când a cântat pentru prima dată în orchestra liceului. Primul mare succes a venit la sfârșitul anilor ’70, când a câștigat locul I la Festivalul de Folclor din Drobeta Turnu-Severin.

În 1985, a avut prima apariție televizată în emisiunea „Tezaur folcloric”, un moment definitoriu pentru cariera sa. Tot în acel an, a obținut marele premiu la Festivalul „Steaua Dunării” din Galați și la concursul „Floarea din Grădină”.

În 1987, a înființat grupul folcloric „Crai Nou” la Alba Iulia, contribuind astfel la promovarea autenticității folclorului românesc. Repertoriul său s-a extins de-a lungul anilor, incluzând cântece îndrăgite precum „Noi suntem români”, „Așa-i românul”, „Nu uita că ești român” și „Eu mă duc, codrul rămâne”. Aceste melodii au răsunat nu doar în România, ci și în turnee internaționale, ducând spiritul nostru dincolo de hotare.

(w882) nicole fur

Nicolae Furdui Iancu și-a câștigat locul în inimile românilor prin pasiunea cu care își trăiește fiecare interpretare. „Eu trăiesc ceea ce cânt, cânt cu tot corpul”, spunea artistul într-un interviu cu Eugenia Vodă la emisiunea „Profesioniștii”. Pentru el, muzica nu este doar o profesie, ci o formă de a își trăi viața, iar publicul este esențial pentru succesul fiecărei interpretări.

Îi dorim ani luminoși, plini de sănătate și bucurii, alături de cântecele care ne-au atins sufletele, asemenea unui ecou care va răsuna mereu în inimile noastre.

La mulți ani, Nicolae Furdui Iancu!

 

Sursa foto: Arhiva TVR, tvr.ro, „ Rețeaua de idoli”

Sursa: tvr.ro

 

 

 

 

12:00 Scena românilor

(R din 20 apr.)

*Tezaur folkloric

*Clipuri

(Reluare)

14:00 Cântec românesc

*Editie speciala H-ora Prichindeilor cu Gheorghita Dascalita, Maria Beia si Eric Ciulei aflati in poienita fermecata

 
Lalelele, reginele grădinilor în sezonul de primăvară!

În duminica de Florii, la „În grădina Danei” aflăm totul despre cultura hidroponică de lalele. De asemenea, ne informăm cum putem avea un ...

Tradiții bucovinene: port, dans și gastronomie | VIDEO

Tradiții bucovinene: port, dans și gastronomie | VIDEO

publicat: miercuri, 09 aprilie 2025

Într-o zi însorită de primăvară, cu temperaturi depășind 15 grade, pârtia devine un cadru festiv unde sporturile de iarnă se împletesc cu ...

Dor de Dobrogea – Floarea Tănăsescu

Dor de Dobrogea – Floarea Tănăsescu

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Una dintre vocile care rămân cu noi și transformă cântecul într-o emoție ce ne însoțește mult timp după ce tăcerea se așterne.

 

#TVRfolclor