loader
Foto

Galerie foto

Nicolae Furdui Iancu, artistul care a adus lumii cântecele de suflet ale moţilor

Născut într-o zi importantă pentru creștinii ortodocși, 26 octombrie, dată în care biserica îl cinstește pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Nicolae Furdui Iancu este un fiul al Apusenilor a cărui voce inegalabilă face publicul să vibreze atât pe scenele ţării, cât şi în afara ei.

 

Este suficient să auzi melodiile „Noi suntem români”, „A plecat moțu în țară”, „Așa-i românul”, „Cântec moțesc de nuntă”, „Eu mă duc, codrul rămâne”, „Nu mă bate Doamne rău”, „Nu uita că ești român” sau „Zorile”, ca să te gândești la Nicolae Furdui Iancu, unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreţi de muzică populară.

A debutat în muzica populară la sfârșitul anilor ’70, la Festivalul de Folclor din Drobeta Turnu-Severin, unde a câștigat premiul I. În 1985, Nicolae Furdui Iancu a avut prima apariție televizată, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, de la TVR. Și tot atunci câștiga Festivalul de Folclor „Steaua Dunării” din Galați și obținea, marele premiu la concursul „Floarea din Grădină”.

Nicolae Furdui Iancu este un nume de referință în industria muzicii populare. Nenumăratele spectacole și apariții televizate, dar și repertoriul impresionat, l-au situat rapid în topuri. Cântecele sale autentice din zona comunei Sohodol au strâns o mulțime de fani de-a lungul timpului. Deși a urmat studii liceale și universitare în domenii opuse, la Institutul pedagogic, secția română-franceză, din Oradea, iar mai târziu, a absolvit Facultatea de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Nicolae Furdui Iancu a moștenit talentul muzical din partea maternă și și-a dus visul mai departe. Încă din adolescență, nu doar că fredona melodii populare, ci și culegea versuri pentru propriile compoziții.

În ultimii ani, interpretul în vârstă de 67 de ani s-a întors în satul Poiana Sohodol din Munții Apuseni, în locul rămas de la bunicii lui, „un mic muzeu al unei familii normale de ţărani din Ardeal”, după cum îi place să spună. În curtea imensă de 20 de hectare și-a ridicat o casă, și a transformat pământurile familiei într-o proprietate unde produce brânză de la caprele lui, îngrijește un iaz și ține o mică fermă de animale. Aici petrece timpul alături de nepoți.

(w882)

„Nicolae Furdui Iancu spune că nu s-ar fi întors să întrețină și să păstreze pământurile familiei dacă nu i-ar fi fost rușine. Veneau la mânăstire la Sohodol oamenii de peste tot și întrebau dacă e adevărat că acolo s-a născut interpretul cântecului din țara moților, care spune apăsat cum e cu „Noi suntem români”. N-a rezistat să știe că locul unde-l caută lumea era în paragină. Așa că s-a apucat de refăcut și de asta se lasă greu dus de aici în oraș. Munții de aici sunt oricum acasă și nimic nu e la fel ca o dimineață când se ridică ceața și vede soarele iarăși la orizont”, povestea realizatoarea Irina Păcurariu, despre întâlnirea cu Nicolae Furdui Iancu la „Rețeaua de Idoli”.

Cântecele lui se pot auzi la TVR Folclor, cel mai nou post al televiziunii naţionale. Prin misiunea sa, TVR Folclor contribue la promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi artistic al României, a talentelor din toate zonele, la educaţia culturală şi la îmbunătăţirea respectului pentru folclorul, tradiţiile şi obiceiurile românilor şi ale minorităţilor naţionale.

13:00 Popasuri folclorice

*Emisiune de folclor

14:00 Cântec românesc

 
Din inima Argeșului la TVR FOLCLOR: Valentin Grigorescu

Din inima Argeșului la TVR FOLCLOR: Valentin Grigorescu

publicat: miercuri, 23 octombrie 2024

Cu un parcurs profesional neobișnuit, cariera artistului este strâns legată de muzica populară din Argeș

Adina Hada - ecoul cântecului din Valea Sebeșului

Adina Hada - ecoul cântecului din Valea Sebeșului

publicat: luni, 21 octombrie 2024

Sub cerul Ardealului, învăluit de dor și frumusețe, a înflorit vocea plină de sensibilitate a îndrăgitei interprete.

Costumul popular: o moștenire plină de înțelesuri

Costumul popular: o moștenire plină de înțelesuri

publicat: duminică, 20 octombrie 2024

Vestimentația are o istorie îndelungată, fiind una dintre cele mai vechi expresii ale identității și culturii noastre naționale.

 

#TVRfolclor