loader
Foto

Nicolae Furdui Iancu: ”Trăiesc ceea ce cânt”

„Noi suntem români”, „A plecat moțu în țară”, „Așa-i românul”, „Cântec moțesc de nuntă”, „Eu mă duc, codrul rămâne”, „Nu mă bate Doamne rău”, „Nu uita că ești român” - sunt melodii populare pe care este imposibil să nu le fi auzit vreodată. Vocea lui Nicolae Furdui Iancu a dat viață acestor cântece și le-a înscris în marea carte a folclorului românesc.

 

În 2024 se împlinesc 45 de ani de când Nicolae Furdui Iancu și-a închinat viața muzicii populare. Sunt 69 de ani de când artistul a văzut lumina zilei în comuna Sohodol, în Munții Apuseni. Despre acest loc sacru pentru artist, unde au trăit străbunii săi, despre locuitorii din Apuseni, el mărturisește: ”Locuitorii acestei zone a României, locuitorii din  munții Apuseni, sunt oameni foarte hotărâți, foarte drepți, le place să muncească și să le fie apreciată munca, țin foarte mult la proprietate (...) Bunicii și străbunicii mei nu au pus preț pe vilă, să aibă o casă foarte bogată, mai frumoase erau șura și grajdul, unde erau animalele, decât casa. Moțul este legat de pământ și tocmai de aceea viața aici nu este ușoară, trebuie să muncești foarte mult ca să trăiești bine.” (interviu cu Irina Păcurariu la Rețeaua de idoli)

(w882)

”Nicolae Furdui Iancu spune că nu s-ar fi întors să întrețină și să păstreze pământurile familiei dacă nu i-ar fi fost rușine. Veneau la mânăstire la Sohodol oamenii de peste tot și întrebau dacă e adevărat că acolo s-a născut interpretul cântecului din țara moților, care spune apăsat cum e cu „Noi suntem români”. N-a rezistat să știe că locul unde-l caută lumea era în paragină. Așa că s-a apucat de refăcut și de asta se lasă greu dus de aici în oraș. Munții de aici sunt oricum acasă și nimic nu e la fel ca o dimineață când se ridică ceața și vede soarele iarăși la orizont", spunea Irina Păcurariu în interviul realizat cu marele artist.

(w882)

A început să cânte în orchestra liceului unde învăța, la vârsta de 17 ani. La sfârșitul anilor ’70, în cadrul Festivalului de Folclor din Drobeta Turnu-Severin câștiga locul I. În 1985, avea prima apariție televizată, la „Tezaur folcloric”. Și tot atunci, câștiga Festivalul de Folclor „Steaua Dunării” din Galați și marele premiu la concursul „Floarea din Grădină”. În anul 1987, înființa la Alba Iulia grupul folcloric „Crai Nou”.

(w882)

În cei 45 de ani de carieră, repertoriul artistului a devenit impresionat. Participările la spectacole, festivalurile, concertele, înregistrările, discografia și premiile obținute în acest timp vorbesc de la sine. Nicolae Furdui Iancu a devenit, prin talent și multă muncă, un simbol al folclorului autentic și un model pentru generațiile viitoare.

(w882)

Ar fi putut la fel de bine să se dedice carierei de dascăl, pe care a lăsat-o în urmă în 1989, dar a preferat să educe tinerii prin muzica tradițională și această alegere a fost încununată de succes:

”Nu m-am gândit niciodată că din această activitate artistică a mea voi trăi, nu am făcut-o pentru bani. Trăiesc decent, sunt mulțumit de ceea ce am.”

(w882)

Nicolae Furdui Iancu iubește să cânte, să trăiască melodiile pe care le interpretează, dar mai ales să cânte pentru public:

”Eu trăiesc ceea ce cânt, eu cânt cu tot corpul”(...) ”Când eu am înregistrări audio și nu am public în față, să nu credeți că îmi ies înregistrările foarte bine.” (Un interviu cu Eugenia Vodă la ”Profesioniștii”)

(w882)

Fiul Apusenilor, cum i s-a spus, a dus cântecele de suflet ale românilor în lung și în lat, oriunde a fost chemat, în țară și dincolo de hotarele ei. Și împreună cu cântecele, a pus și sufletul mare de ardelean, fără de care muzica nu ar rezona în inimile ascultătorilor.

(w882)

Dacă vi se face dor de cântecele lui Nicolae Furdui Iancu, de cântecele patriotice și de lumea moților, le puteți regăsi în transmisiunile de la TVR Folclor, pe canalul oficial al TVR pe youtube, precum și în emisiuni din Arhiva TVR.

 

 

 

19:00 Popasuri folclorice

*Emisiune de folclor

20:00 Concert / Festival folcloric

 
Liliana Laichici, vocea Banatului

Liliana Laichici, vocea Banatului

publicat: duminică, 15 septembrie 2024

Cu ocazia zilei sale de naștere, îndrăgita artistă va fi omagiată de TVR Folclor, un moment special care scoate în evidență cariera sa de succes ...

Grigore Leşe: „Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Maestrul naiului

Maestrul naiului

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Născut pe 6 aprilie 1941, Gheorghe Zamfir a devenit o figură de referință în muzica tradițională românească, cel care a dus naiul pe cele mai ...

 

#TVRfolclor