Când ne referim la folclorul românesc, ne gândim la totalitatea creațiilor artistice, literare, muzicale, plastice și nu numai, a obiceiurilor și a tradițiilor populare românești. Elementele de folclor, specifice de altfel fiecărei culturi spirituale populare în parte, rămân înrădăcinate în spațiul public modern, în ciuda evoluției firești a societății. Inclusiv în lumea digitală actuală, vechiul și noul creează fuziuni inedite, iar lumea divertismentului împrumută adesea elemente de referință din folclor, devenit sursă de inspirație pentru poveștile moderne.
În domeniul literaturii, mulți autori contemporani celebri folosesc elemente din mitologie și folclor în universul lor creativ. Printre exemple se remarcă J. K. Rowling, autoarea seriei de cărți cu Harry Potter, J.R.R. Tolkien, cunoscut cel mai bine pentru cărțile fantastice Hobbitul și Stăpânul Inelelor, dar și Neil Gaiman, autor britanic de povestiri și romane science fiction și fantasy care a publicat romanele Pulbere de stele, Zei americani, Coraline și Cartea cimitirului.
Unele astfel de lucrări literare au stat la baza unor filme de succes, dar industria cinematografică a beneficiat, de asemenea, și de scenarii originale în care elementele de folclor ale anumitor culturi populare au creat farmecul acțiunii. În filme precum Pan’s Labyrinth (2006) sau The Shape of Water (2017), mitologia creează fondul pentru creionarea unor personaje fantastice, rezultând povești emoționante.
De fapt, cele mai multe mijloace de expresie folosite în folclor ating emoții umane complexe. În filme precum cele menționate anterior, în prim-plan sunt prezentate creaturi rezultate din lumea fanteziei, alături de simboluri tradiționale, totul într-un cadru contemporan.
În special în Statele Unite ale Americii, multe cărți și filme din perioada post-colonială au fost inspirate de folclorul indigen, vizând teme de reconectare cu identitatea culturală autentică. Probleme așadar foarte profunde sunt tratate în așa fel încât să reprezinte teme de interes în sfera de entertainment.
Schimbare de context în cadrul actului artistic
Divertismentul modern folosește frecvent mituri și simboluri recontextualizate. Este vorba despre tehnica prin care folclorul este reimaginat pentru a reflecta teme contemporane precum conflicte culturale sau probleme de identitate.
La fel cum în literatura clasică există numeroase metafore, astfel de creații artistice moderne prezintă personaje de inspirație mitologică drept eroi urbani sau ca simboluri ale problemelor sociale actuale. Se întâmplă în popularul serial Stranger Things, al cărui ultim sezon va fi lansat pe platforma de streaming Netflix, inclusiv în România, în cursul anului 2025. Îmbinând elemente de groază clasică cu teme de prietenie și apartenență, serialul folosește o mulțime de referințe la mituri.
Un exemplu cel puțin la fel de bun este cel al serialului Destinația. Zborul 828 din Jamaica către New York are parte de niște turbulențe, iar la aterizare pasagerii și echipajul află că au trecut mai mult de 5 ani de la dispariția avionului de pe radare. Urmează o mulțime de legături cu aspecte religioase, culturale, istorice și mitologice. Totul se întâmplă însă în lumea actuală, ceea ce face lucrurile mai interesante pentru publicul contemporan. Similar, în serialul Outer Banks, fiecare sezon aduce aventuri de tipul căutării de comori, cu referințe din folclor, însă transpuse în realitatea prezentului.
Jocurile video și elementele de folclor
Pare nefiresc să alăturăm jocurile video bazate pe tehnologie de ultimă generație cu elementele de folclor, care presupun tradiții și aspecte culturale străvechi. Însă o astfel de asociere devine naturală în lumea modernă, căci tehnologia nu este de fapt în contrast cu valorile trecutului. Din contră, lumea digitală poate face mai simplă conectarea la aceste elemente de folclor, chiar și pentru noile generații obișnuite cu universul digital.
Jocuri video ca cele din seriile The Witcher sau God of War sunt bogate în referințe la mitologii și legende folclorice din diverse culturi. Jucătorii pot explora și înțelege tradiții străvechi, interacționând cu aceste elemente într-un mod inedit. Pentru utilizatori, este o oportunitate de a observa legende și creaturi fantastice ale unor lumi construite cu inspirație din folclor. Alte exemple de jocuri video care expun astfel de cadre sunt The Elder Scrolls Online: Gold Road (2024), Dark Souls 3 The Fire Fades (2017), The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) sau Demon's Souls (2020).
Folclorul nu lipsește nici din universul plin de culoare al jocurilor de pacanele. Varietatea de titluri este impresionantă, iar o temă pe placul jucătorilor internaționali este cea care include referințe din folclorul irlandez.
Putem aminti păcănele online precum Golden Leprechaun Megaways (2019) de la Red Tiger, Leprechaun Goes Egypt (2013) de la Play'n Go sau Lucky Leprechaun (2015) de la Games Global. Un leprechaun este un tip de spiriduș din folclorul irlandez, sub forma unui om bătrân îmbrăcat într-o haină de culoare roșie sau verde, care își depozitează toate monedele sale într-o oală de aur ascunsă la capătul curcubeului.
Evoluția folclorului în divertismentul modern
Vârcolacii, vampirii, strigoii și alte ființe mitologice s-au integrat în povești contemporane, adesea în moduri originale. Miturile vechi sunt reinterpretate, spre exemplu unele astfel de creaturi din folclor devin prezentate într-o lume actuală în care tehnologia schimbă regulile acțiunii, așa cum se întâmplă în viața noastră de zi cu zi. Rămâne însă partea cu eroi care reflectă valorile umane fundamentale, deși portretele acestora nu mai sunt atât de simple, ci devin încărcate cu probleme ale omului modern.
În era digitală, elementele de folclor pot fi explorate chiar de video-uri și reportaje postate în social media. Apar mituri urbane noi ca Slender Man - personaj fictiv care a apărut ca un fenomen pe internet în urmă cu circa 15 ani. Divertismentul devine tot mai vast și mai complex, iar partea de folclor nu este negată, ci doar reinventată și dezvoltată în spiritul vremurilor noi.
Sursa foto: canva.com