loader
Foto

Galerie foto

Povestea celor 4 subzone ale Maramureşului, într-un mare eveniment folcloric aniversar, de Rusalii, la TVR 1

Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania a sărbătorit, de curând, 65 de ani de existenţă, într-un concert extraordinar desfăşurat la Baia Mare.  

 

Tezaur folcloric

3 zile pline de emoţii, de lacrimi şi zâmbete, pentru a aduce în faţa publicului toată bogăţia Ţării Maramureşului! De la Botez şi până la Nunta din Oaş şi Ţara Lăpuşului, de la baladă şi până la Învârtită şi Tropotită, de la „Floarea de colţ” a lui Ducu Bertzi şi până la „Mociriţa” Angelei Buciu, interpretată în acest concert de AMI, evenimentul prin care Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania a sărbătorit 65 de ani de existenţă a bucurat inimile maramureşenilor şi nu numai.

(w882)

(w882)

Sala Polivalentă „Lascar Pană” din Baia Mare a fost neîncăpătoare pentru iubitorii de cântec, joc şi port românesc, publicul primind fiecare artist cu ropote de aplauze fără sfârşit. Mare parte din acest eveniment a putut fi vizionată de iubitorii de folclor din întreaga ţară la TVR 1, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”.

(w882)

(w882)

(w882)

Luni, 24 aprilie, de la ora 12.00, la TVR 1 am fost parte dintr-o poveste… Povestea celor 4 subzone ale Maramureşului (Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Maramureşul Voievodal şi Ţara Codrului), spusă cu atâta măiestrie şi naturaleţe de Măriuca Verdeş, o interpretă şi culegătoare de folclor din zona Maramureşului, partener de prezentare fiindu-i Mihai Morar, băimărean la rândul lui. Grupuri tradiţionale şi mari artişti din acest colţ de ţară ne poartă, cu gândul şi sufletul, pe uliţele copilăriei şi ale satului tradiţional: Paula Seling, Maria Casandra Hauşi, AMI, Ducu Bertzi, Grigore Leşe, Coconii Maramureşului şi, bineînţeles, gazda evenimentului, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania (coregrafi Lavinia Paşca şi Dani Bota), orchestra condusă de Eduard Albina.

(w882)

(w882)

Muncă, pasiune, dăruire, sacrificiu şi devotament demonstrează acest colectiv artistic al cărui manager este Iuliana Maria Dragoş, cea care ştie să îşi respecte înaintaşii, dar şi să îi sprijine pe tineri, să le dea aripi şi încredere. Şi, de asemenea, să creeze proiecte unice şi pline de valoare.

În anul 1959 a fost înfiinţat, sub denumirea de Ansamblul de cântece şi dansuri Maramureşul, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania de azi, care s-a dezvoltat în spiritul cultivării şi promovării valorilor naţionale autentice.

(w882)

De-a lungul colaborării cu echipa emisiunii Tezaur folcloric şi cu Televiziunea Română, Ansamblul Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania s-a dovedit o adevărată şcoală de folclor, o carte în care fiecare pagină este scrisă cu trudă şi sacrificiu de reprezentanţi de marcă din domeniul folclorului.

Producător: Roxana Pletea Popuşoi

0:00 Muzica tradiţională

6:55 Imnul României

 
Festivalul internațional „Tamburaşii Câmpiei Bănăţene” la Sânnicolau Mare (II) | VIDEO

Joi, 18 iulie, de la ora 14:45, la TVR Timișoara, vă invităm să vizionați a doua parte a ediției despre Festivalul internațional „Tamburaşii ...

Nuntă tradițională din Ardeal | VIDEO

Nuntă tradițională din Ardeal | VIDEO

publicat: marţi, 16 iulie 2024

Zeci de turişti care au vizitat în weekend muzeul în aer liber „Romulus Vuia” din Hoia au avut parte de o surpriză de proporţii. O asociație a ...

Costumul popular, subiect de studiu la Stanford

Costumul popular, subiect de studiu la Stanford

publicat: vineri, 12 iulie 2024

România, America de Nord şi Hawaii au ceva în comun: ia românească. Veşmintele tradiţionale au fost duse în gălăgia urbană a Americii de Nord, ...

 

#TVRfolclor