Supranumită „doamna cântecului muntenesc”, artista este una dintre cele mai îndrăgite voci ale muzicii populare românești.
Originară de pe Valea Argeșului, a rămas fidelă misiunii sale de a păstra autenticitatea folclorului, reușind să aducă pe scenă sufletul și farmecul acestui ținut.
A fost invitată în numeroase emisiuni ale Televiziunii Române, precum „Cântec și poveste” și „Tezaur folcloric”, unde a împărtășit telespectatorilor frumusețea cântecului zonei din care provine, mereu cu o ținută impecabilă și purtând costume de scenă fascinante.
Am avut bucuria de a sta de vorbă cu Elisabeta Turcu Juverdeanu, care ne-a povestit despre experiențele sale legate de muzica populară și conexiunea aparte pe care o are cu publicul.
Există o regiune sau o zonă folclorică din România care vă inspiră în mod special?
Muntenia. Este locul care mi-a oferit rădăcinile artistice și inspirația pentru cântecele mele. Tot ce transmit prin muzica mea, poartă cu sine sufletul acestui ținut.
Cum vă adaptați stilul de interpretare în funcție de locul unde cântați?
Publicul este cel care mă inspiră. Uneori, îmi schimb repertoriul în funcție de reacția lui, pentru că îmi place să fiu în rezonanță cu energia oamenilor care mă ascultă.
Care este cel mai valoros lucru pe care l-ați învățat din folclor?
Să fii om, să lași loc de „bună ziua”, să respecți oamenii și să rămâi modest. Acestea sunt valorile pe care le-am învățat de mică și pe care le port mai departe prin muzica mea.
Ce loc ocupă improvizația în interpretările dumneavoastră?
Da, improvizația își are locul ei. Au fost momente când am uitat un vers sau situația de pe scenă a cerut o adaptare spontană. Cu experiența acumulată de-a lungul anilor, am învățat să intru în rezonanță cu momentul și să continui astfel încât bucuria publicului să se mențină.
Sursa foto: Arhiva emisiunii „Cântec și poveste” TVR 3