loader
Foto

Ovidiu Purdea Someș: "Sunt campion mondial la emoții"

Întâlnirea cu artistul a fost ca o întoarcere acasă, în locul acela iubit în care tradiția și simplitatea se împletesc.

 

Este o prezență constantă în emisiunile Televiziunii Române, participând la nenumărate spectacole "Tezaur Folcloric" și a fost realizator al emisiunii "Cântec și poveste" difuzată la TVR Cluj.

(w882) ovidiu pur

El ne-a mărturisit cum poartă în glas poveștile și dorurile locului unde s-a născut, dar și lecțiile primite de la părinți și bătrânii satului Gârbăul Dejului.

Ce înseamnă folclorul pentru dumneavoastră și cum reușiți să transmiteți autenticitatea sa, publicului de azi?

Folclorul este sufletul părinților mei; toate cântecele mele sunt rugăciuni ale sufletului. Am trăit lumea satului, am ascultat-o pe mama cântând și l-am admirat mereu pe tata, care era diacon în biserică. Credința și dragul de pământ mă reprezintă. Aceste valori le-am preluat din copilărie și încerc să le transmit prin cântecele mele, cu sinceritate și respect pentru tradiție.

Care este cea mai dragă amintire dintr-un concert sau spectacol la care ați participat?

Cea mai dragă amintire este legată de Festivalul Ion Cristoreanu, unde am cântat alături de Laura Lavric și Petrică Moise. A avut loc la Cluj, în urmă cu mai bine de 15 ani. Am fost chemat la rampă de trei ori, iar acele aplauze și emoții au rămas vii în amintirea mea până azi.

(w882) ovidiu pur

Ce influență credeți că au rețelele sociale asupra folclorului în prezent?

Rețelele sociale sunt și îngeri, și demoni. Pe de o parte, desacralizează lumea tradiției, dar, pe de altă parte, fac folclorul mai accesibil, ajutându-ne să ajungem direct la public. Totuși, trebuie să găsim răspunsul la întrebările legate de diferențele dintre muzica tradițională și muzica populară pentru a proteja autenticitatea folclorului.

Cum vă pregătiți mental și emoțional pentru un spectacol important?

Înainte de un spectacol, îmi imaginez că în sală se află toți consătenii mei din satul Gârbăul Dejului, din Cluj. Este un fel de ritual personal care îmi aduce liniște și inspirație. De altfel, mă definesc ca fiind un "campion mondial la emoții" – acesta este modul meu de a-mi găsi locul pe scenă și de a mă conecta cu publicul.

Există un artist de folclor care v-a inspirat în mod deosebit pe parcursul carierei?

Da, Nicolae Sabău din Maramureș, un interpret care îi aducea mereu bucurie mamei mele atunci când îl asculta. Îmi amintesc cât de fericită era mama și asta m-a inspirat mult. De asemenea, un alt mare artist, Nicolae Mureșan, a avut o influență profundă asupra mea. Toate aceste întâlniri providențiale m-au încurajat să merg pe acest drum iar fiecare cântec al meu este ca o rugăciune rostită pentru cei de ieri, pentru cei de azi și pentru cei care vin.

 

Sursa foto: Cântec și Poveste, Tezaur Folcloric, Arhiva TVR.

 

 

 

 

 

 

0:00 Muzica tradiţională

6:55 Imnul României

 
Alexandru Mica: „De la muzica veche ne tragem toată seva iar poporul român a început a gândi în vers și melodie”

Cum poate un profesor universitar și cercetător să aprofundeze tradițiile folclorice și să le facă accesibile publicului larg?

Steliana Sima: „Întotdeauna mi-am pus în viață obiective pe care le-am respectat”

Îndrăgostită de folclorul românesc și dedicată păstrării tradițiilor, artista aduce cu sine povești emoționante, piese deosebite, joc și voie ...

Angelica Flutur: cântece, legende și dor de munte

Angelica Flutur: cântece, legende și dor de munte

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Printre obcini și văi pline de povești, din inima Bucovinei, ne învăluiește o voce care păstrează ecoul cântecelor străvechi și frumusețea ...

 

#TVRfolclor