loader
Foto

Valentin Grigorescu: „Cântecul popular apropie generațiile și le unește sufletele”

Îndrăgitul interpret de muzică populară din județul Argeș are o poveste de viață aparte: înainte de a-și dedica viața cântecului, a lucrat ca ghid turistic.

 

Dragostea pentru folclor l-a condus însă pe o altă cale, debutând ca solist vocal la vârsta de 33 de ani. De asemenea, a fost angajat la Centrul Cultural Pitești, unde a înființat grupul folcloric bărbătesc „Zavaidoc,” aducând un suflu nou muzicii tradiționale din zonă. Ca profesor de canto popular la Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, Valentin Grigorescu își dedică timpul predării tradițiilor muzicale tinerei generații, fiind cunoscut și apreciat ca director artistic al Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc.”

(w882) valentin g

De-a lungul carierei, a fost invitat frecvent în platourile Televiziunii Române pentru a-și prezenta repertoriul său bogat, având un impact semnificativ asupra promovării tradițiilor din zona Argeșului.

În acest interviu, Valentin Grigorescu ne vorbește despre cum și-a definit parcursul artistic, despre mentorii care l-au format și despre bucuria de a împărtăși cântecele populare cu publicul său.

(w882) generic/ r

Cum a influențat folclorul propria dumneavoastră identitate culturală?

Folclorul m-a influențat în două sensuri: ca artist și ca profesor la Școala Populară de Arte din Pitești, unde predau de 15 ani. În prezent, sunt implicat activ și la Centrul Cultural Pitești și sunt solist la Ansamblul „Doina Bascovului.” Aceste experiențe m-au ajutat să-mi clădesc identitatea culturală și să o transmit mai departe.

 

Credeți că folclorul poate deveni o punte între generații? Cum?

Cred că este deja o punte între generații. Consider că prin cântecul popular, generațiile se apropie mai mult unele de altele. Acesta este secretul: muzica creează legături între tineri și cei mai în vârstă.

 

Care este melodia populară pe care o cântați cel mai des pentru a vă relaxa?

Nu am un cântec preferat, pentru că fiecare melodie pe care o interpretez îmi trece prin suflet. Toate mă relaxează și îmi oferă bucurie.

 

Ați avut vreodată un mentor în acest domeniu? Cum v-a ghidat?

Da, omul care a descoperit în mine sclipirea a fost Dorel Manea, dirijorul Orchestrei „Doina Argeșului.” A fost un muzician de excepție și mi-a oferit încredere în mine atunci când aveam cea mai mare nevoie. El m-a ajutat să-mi dezvolt talentul și să am curajul de a-mi urma drumul artistic.

 

Ce mesaj doriți să transmiteți prin muzica pe care o interpretați?

Prin muzica mea, transmit empatie, bucurie și dragoste față de publicul care m-a apreciat întotdeauna cu căldură. Un alt aspect foarte important este prezentarea ca artist: aceasta trebuie să fie corectă, inclusiv din punctul de vedere al costumului popular, care trebuie purtat cu respect și autenticitate.

 

Sursa foto: Arhiva emisiunii Revelion 2023 TVR 1.

 

23:00 Cu lăutarii după mine

* Muzică lăutărească, de petrecere, de pahar

0:00 Muzica tradiţională

 
Niculina Stoican: îmi place sa spun că sunt cântăreață, în esența cuvântului

Originară din satul Prejna, județul Mehedinți, ocupă un loc de frunte printre artiștii de muzică populară din România.

Ștefania Narenji - rădăcini trainice și aripi pentru viitor

O interpretă care ne aduce pe scenă esența și frumusețea cântecelor dobrogene

Angelica Stoican: „Nu am cuvinte să vă cuprind cu iubirea și cu recunoștința mea”

O călătorie prin cântec și dor, o moștenire de suflet oferită generațiilor viitoare.

 

#TVRfolclor