loader
Foto

Cristi Tabără și Cristina Șoloc ne urează „La mulți ani!”, din Maramureș | VIDEO

În ultima zi din an, de la ora 17.00, echipa „Exclusiv în România” a continuat călătoria prin Maramureșul istoric. Pentru că aici sunt de găsit toate la un loc: tradiții, istorie, personalități și oameni speciali, dar și priveliști nemaipomenite.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

În ultima ediție „Exclusiv în România” din 2023, am descoperit noblețea locurilor din Maramureşul istoric. „Și nu este doar o figură de stil, pentru că mergem, de exemplu, la un muzeu al nobilimii române din Maramureș, ca să aflăm că rădăcinile românismului aici se măsoară, cel puțin documentar, începând de prin secolul al XIII-lea.

La Vișeu de Sus, se află o frumoasă ctitorie privată -  ctitoria Muzeului Nobilimii Maramureșene, care aparține familiei Filipașcu Piso. Istoricul Alexandru  Filipașcu a descoperit în biblioteca Vaticanului, istoria medievală a Maramureșului, pentru care a fost omorât de comuniști, la 50 de ani. Fiica lui, Livia Piso, împreună cu soțul ei, marele tenor Ion Piso, i-au continuat lucrarea, al cărei rezultat este Muzeul Nobililor și Enciclopedia familiilor nobile din Maramureș”,  explică Cristina Şoloc.

 

(w882)

„Și dacă tot vorbim despre nobil și noblețe, merită să continuăm cu poveștile unor oameni care reprezintă modele, mai ales într-un an în care românii trebuie să aleagă. Noi politică nu facem, dar modele de oameni vă putem arăta. Și începem cu modelul unui campion mondial, singurul campion mondial din Maramureș”, continuă Cristian Tabără ideea. Vasile Tomoiagă este cel care s-a făcut remarcat în canotajul mondial și care, ulterior, a schimbat radical cariera sa în cu totul altă direcție, fără a se dezice însă de cine este și de unde provine.

(w882)

(w882)

(w882)

Din Vișeu de Sus am urcat spre Borșa, pentru că acolo a trăit primarul Gavrilă Mihali Ștrifundă, cel care a schimbat istoria Maramureșului. În 1945, dacă nu se opunea alipirii Borșei la Ucraina susținută de sovietici, maramureșenii ar fi vorbit astăzi ucrainiană și ar fi intrat în România cu viză. Aflăm mai multe informaţii despre această istorie mai puțin cunoscută, de la scriitorul Nicoară Mihali (autorul a 70 de volume, dintre care unul și despre Ștrifundă), dar și de la nepotul primarului Ștrifundă, Radu Titircă.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Tot în Borșa am găsit o ofertă bogată, atât pentru iubitorii sporturilor de iarnă – aici se găseşte prin singura pârtie olimpică din România, cât și pentru iubitorii de distracție. „Vedem cum petrec locuitorii din Borșa Anul Nou, gătim, dansăm și ne veselim, cu oameni harnici, talentați și de omenie. Numai bunătăți v-am pregătit pentru astăzi, așa că vă invităm alături de noi, duminică, de la 17.00, pe TVR 1!”, rostesc într-un glas Cristina Şoloc şi Cristi Tabără. Nu merită să-i dezamăgim!

16:00 WWW TOP TVR

18:00 De la sate adunate

 
Din inima Argeșului la TVR FOLCLOR: Valentin Grigorescu

Din inima Argeșului la TVR FOLCLOR: Valentin Grigorescu

publicat: miercuri, 23 octombrie 2024

Cu un parcurs profesional neobișnuit, cariera artistului este strâns legată de muzica populară din Argeș

Adina Hada - ecoul cântecului din Valea Sebeșului

Adina Hada - ecoul cântecului din Valea Sebeșului

publicat: luni, 21 octombrie 2024

Sub cerul Ardealului, învăluit de dor și frumusețe, a înflorit vocea plină de sensibilitate a îndrăgitei interprete.

Costumul popular: o moștenire plină de înțelesuri

Costumul popular: o moștenire plină de înțelesuri

publicat: duminică, 20 octombrie 2024

Vestimentația are o istorie îndelungată, fiind una dintre cele mai vechi expresii ale identității și culturii noastre naționale.

 

#TVRfolclor